Альфа-амілаза
Амілаза (альфа-амілаза) - один з травних ферментів, який, відповідаючи за розщеплення крохмалю, глікогену і інших вуглеводів, забезпечує їх засвоєння зі спожитої людиною їжі. Найбільша кількість амілази виділяють слинні залози і підшлункова залоза. Феремент, що виділяється підшлунковою залозою називається панкреатичною амілазою і його рівень може вимірюватися окремо або ж враховуватися в показнику загальної альфа-амілази.
Амілаза, що виробляється слинними залозами - перший з ферментів, які починають травлення ще в ротовій порожнині. Саме під її впливом крохмаль з харчових продуктів починає розщеплюється вже в роті. В результаті, при тривалому пережовуванні їжі, багатої крохмалем (картопля, рис), вона починає набувати солодкуватого смаку.
Без амілази засвоєння вуглеводів сильно погіршується, тому що молекули крохмалю, через свою складність, засвоїтися в кишечнику без попереднього розщеплення не можуть.
-
Показання до аналізу
Найчастіше обстеження призначається гастроентерологами при підозрі на проблеми з підшлунковою залозою, а також ендокринологами, інфекціоністами, педіатрами (або терапевтами).
Показом для призначення в гастроентерології може служити підозра на:
-панкреатит - запальний процес в підшлунковій залозі;
-кісти підшлункової;
-гострий перитоніт;
-камені або новоутворення в протоках підшлункової залози;
-гепатити;
-пухлини підшлункової залози;
-холецистит. -
Як підготуватися до аналізу?Вранці натщесерце, можна пити чисту негазовану воду. Венозна кров з 2х років. Напередодні потрібно виключити з раціону жирну або гостру їжу і алкоголь, а також фізичні навантаження.
100 грн |
location_on
вул. С. Рудницького, 5
location_on
вул. В. Липківського, 45