Альфа-амілаза

Амілаза (альфа-амілаза) - один з травних ферментів, який, відповідаючи за розщеплення крохмалю, глікогену і інших вуглеводів, забезпечує їх засвоєння зі спожитої людиною їжі. Найбільша кількість амілази виділяють слинні залози і підшлункова залоза. Феремент, що виділяється підшлунковою залозою називається панкреатичною амілазою і його рівень може вимірюватися окремо або ж враховуватися в показнику загальної альфа-амілази. Амілаза, що виробляється слинними залозами - перший з ферментів, які починають травлення ще в ротовій порожнині. Саме під її впливом крохмаль з харчових продуктів починає розщеплюється вже в роті. В результаті, при тривалому пережовуванні їжі, багатої крохмалем (картопля, рис), вона починає набувати солодкуватого смаку. Без амілази засвоєння вуглеводів сильно погіршується, тому що молекули крохмалю, через свою складність, засвоїтися в кишечнику без попереднього розщеплення не можуть.

  • Показання до аналізу

    Найчастіше обстеження призначається гастроентерологами при підозрі на проблеми з підшлунковою залозою, а також ендокринологами, інфекціоністами, педіатрами (або терапевтами).

    Показом для призначення в гастроентерології може служити підозра на:

    -панкреатит - запальний процес в підшлунковій залозі;
    -кісти підшлункової;
    -гострий перитоніт;
    -камені або новоутворення в протоках підшлункової залози;
    -гепатити;
    -пухлини підшлункової залози;
    -холецистит.

  • Як підготуватися до аналізу?
    Вранці натщесерце, можна пити чисту негазовану воду. Венозна кров з 2х років. Напередодні потрібно виключити з раціону жирну або гостру їжу і алкоголь, а також фізичні навантаження.
60 грн
location_on вул. Григорія Сковороди, 31
location_on пр. Петра Григоренка, 5
location_on Григорівське шосе, 57
location_on вул. Гвардійців-Широнінців, 33